Ja, fokus giver altså frihed og større trivsel

Hvorfor egentlig al den snak om øget effektivitet og produktivitet? Er vi ikke stressede nok i forvejen? Jo, men lad det være sagt med det samme: når jeg taler om effektivitet, så gør jeg det udelukkende for at sikre, at vi alle kan få større livskvalitet og arbejdsglæde. Vi arbejder nemlig forkert – og mange af os alt for meget – uden at blive mere effektive af den grund. Vi skal altså ikke være effektive for blot at få endnu flere opgaver lagt på vores skuldre. Vi skal derimod være effektive for at få mere fritid, mere frihed og større livskvalitet.

Manglende arbejdsglæde er en pandemi

Og noget tyder på, at der er brug for at se nærmere på den mentale trivsel på arbejdspladserne. Når tal fra LO viser, at der i 2019 er mere end 350.000 danskere, der føler sig ”psykisk overbelastede” på deres arbejde, så er der noget galt. Og det gælder ikke kun i Danmark. Gallup offentliggjorde i 2018 nye tal om arbejdsglæden, der viste, at størstedelen af den arbejdende befolkning over hele verden – i tal hele 63 % – følte sig ”ikke-engageret” i deres arbejdsplads på daværende tidspunkt. Disse medarbejdere manglede altså motivation og ville være mindre tilbøjelige til at investere en ekstra indsats i deres virksomheds organisatoriske mål eller resultater. Hele 24 % sagde endda i undersøgelsen, at de var ”aktivt frakoblede”; altså ligefrem ulykkelige eller i bedste fald bare uproduktive på arbejdspladsen. Det er ikke blot særdeles trist for medarbejderne selv – det kan også være hårdt for deres kollegaer, da negativitet har det med at smitte.

I 2018 var der med andre ord cirka 900 millioner medarbejdere på verdensplan, som ikke følte sig engagerede i deres arbejdsplads. Dertil var der yderligere cirka 340 millioner medarbejdere, der følte sig ”aktivt frakoblede” kloden over. Så måske er det en god idé at se på, hvordan vi kan arbejde smartere og få lidt mere fri?

Sådan kan du være mere effektiv

Der er mange måder at være effektiv på. Dels kan man kigge på sin personlige effektivitet: hvordan du for eksempel kan superoptimere egne arbejdsvaner og arbejde mere MED hjernen i stedet for MOD hjernen. Du kan fx se på, hvordan du undgår forstyrrelser og planlægger dit arbejde efter, hvornår på dagen du er mest effektiv. Det var den type effektivitet, der var i centrum i min første bog ”Fokus giver frihed – gode arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser”, som kan købes her: https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/4233

Udover den personlige effektivitet er der også meget at hente i den kollektive effektivitet. Altså den effektivitet hvor man sammen skaber noget i et gensidigt forpligtende mindset og fællesskab, hvor den øgede effektivitet blandt alle medarbejdere også sikrer, at alle medarbejdere får mere fri. Og det er netop den kollektive effektivitet, der er i fokus i bogen ”Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige”, hvor netop den personlige og kollektive effektivitet er gået op i en højere enhed, så alle medarbejdere har fri næsten hver fredag.

Der er hårdt brug for at se på vores trivsel på arbejdspladsen – og her ser jeg en 4-dages arbejdsuge som svaret på det spørgsmål. Resultaterne fra IIH Nordic er i hvert fald banebrydende og må få enhver CEO til at ville vide mere om miraklet.